Is Washington an NRC Agreement State?
Yes, per the NRC list (41 Agreement States; Washington is not on the non-Agreement list).
Rule text and source
- Rule
- NRC list of Agreement States, updated October 29, 2026
- Source
- nrc.gov
What Washington's rules say about ALARA (as low as reasonably achievable), dose limits in millisieverts (mSv), dosimeters, aprons and training for the people who work in fluoroscopy labs.
Please double-check this information. This is an ORSIF research summary, researched November 3, 2026. It is not comprehensive and not always accurate: rules change, and answers may be incomplete, out of date or wrong. It is education, not legal advice. Not yet reviewed by a regulatory expert. Confirm each requirement at the source linked beside the answer, with the state program and with your facility's radiation safety officer. How this was made
ORSIF's research identified the Washington State Department of Health (DOH), Office of Radiation Protection as the agency that regulates X-ray and fluoroscopy equipment in Washington. Washington is a U.S. Nuclear Regulatory Commission (NRC) Agreement State: it has signed an agreement with the NRC to regulate certain radioactive materials itself.
In Washington, explicit ALARA language is in the shared radiation protection standards (ch. 246-221 WAC) but is addressed to specific licensees. X-ray registrants must use procedures and equipment designed to minimize patient and personnel exposure. Fluoroscopy workers share the materials dose limits: 50 mSv whole body, 150 mSv lens, 500 mSv skin and extremities, and 5 mSv embryo/fetus. Everyone working in a fluoroscopy room must wear a collar dosimeter outside the apron and be shielded by aprons or whole-body barriers of at least 0.25 mm lead equivalent. Thyroid shields, eyewear and apron inspections are not required. Licensed practitioners, certified radiologic technologists and registered X-ray technicians may operate X-ray equipment. A DOH rewrite of the fluoroscopy rules is at the draft stage.
Every answer names the rule it comes from. Open "Rule text and source" to read the citation, the source page and, where it could be matched, the exact wording.
Which rules apply, and whether ALARA is among them.
Yes, per the NRC list (41 Agreement States; Washington is not on the non-Agreement list).
Chapter 246-225 WAC, "Radiation Protection - X-Rays in the Healing Arts". General requirements are in WAC 246-225-020 and fluoroscopy rules in WAC 246-225-050. Chapter 246-221 WAC (Radiation Protection Standards) applies to both licensees and registrants. Related chapters are 246-220 and 246-222. WAC 246-225-020 was last amended in 1994 and WAC 246-225-050 effective 1/9/94.
No explicit ALARA requirement for occupational dose addressed to X-ray registrants was found. WAC 246-221-005 and 246-220-007 are addressed to licensees. Registrants must use procedures and equipment "designed to minimize patient and personnel exposure" (WAC 246-225-020(2)(l)). DOH's practice is unconfirmed.
Where ALARA lives in Washington: In a shared rule and in X-ray-specific language. Explicit ALARA text is in the shared chapters (246-221-005, 246-220-007) and is worded for licensees. The X-ray-specific registrant duty is the "minimize... personnel exposure" language in 246-225-020(2)(l), which does not use the term ALARA. Dose limits and monitoring rules followed by registrants sit in the shared chapter. (WAC 246-220-007; WAC 246-221-005; WAC 246-225-020(2)(l))
The annual limits for workers, written in millisieverts (mSv). Ten mSv equal one rem.
50 mSv (5 rem) TEDE per year. Alternative organ limit is 500 mSv.
The total effective dose equivalent being equal to 0.05 Sv (five rem)This quote was matched word for word to the source page.
150 mSv (15 rem) per year. Washington has not adopted a lower limit such as 20 mSv.
A lens dose equivalent of 0.15 Sv (15 rem)This quote was matched word for word to the source page.
500 mSv (50 rem) shallow dose to skin and extremities per year.
5 mSv (0.5 rem) to the embryo/fetus of a declared pregnant woman over the whole pregnancy.
does not exceed five mSv (0.5 rem).This quote was matched word for word to the source page.
When a worker must wear a dosimeter, and where.
Generally, adults likely to exceed 10% of the annual limits must be monitored, and declared pregnant women likely to exceed 1 mSv. For fluoroscopy, everyone operating a fluoroscope or working in the room during operation must wear a dosimeter regardless of expected dose. Extremity dosimeters are required if the hands could be exposed to the primary beam.
All persons involved in the operation of a fluoroscope and working within the fluoroscopy room during its operation shall wear a personnel dosimeter required under WAC 246-221-090This quote was matched word for word to the source page.
The badge is worn at the collar outside the apron. Lens monitoring uses the collar or an unshielded spot nearer the eye. The fetal badge goes at the waist under the apron. Two badges are allowed if each is labeled by body location. Deep-dose equivalent is used unless an NRC- or DOH-approved effective dose method is used; no named method appears in the rule text.
Protective apparel, how it is checked, and whether other systems are addressed.
Aprons or whole-body barriers of at least 0.25 mm lead equivalent are required, and at least 0.5 mm for body parts in the useful beam. Fluoroscopy scatter drapes or curtains of at least 0.25 mm are required in addition. Thyroid shields and eyewear are not required by name, but DOH may require additional protective devices.
The X-ray operator, other staff and ancillary personnel shall be protected from the direct scatter radiation by protective aprons or whole body protective barriers of not less than 0.25 mm lead equivalentThis quote was matched word for word to the source page.
not found
Engineered radiation protection systems are not addressed by name. The current rule allows whole-body protective barriers instead of aprons. The draft rules would keep barrier options and add a variance process (WAC 246-225B-080); these draft provisions are not law.
Personnel in the procedure room must wear at least 0.25 millimeter lead equivalent apron or stand behind a protective barrier while in the procedure room, unless operating the system from a protected control booth.This quote was matched word for word to the source page.
Who may use fluoroscopy equipment and what training the rules ask for.
A health care practitioner licensed under Title 18 RCW, a certified radiologic technologist, or a registered X-ray technician. Radiologist assistants may operate fluoroscopy under general supervision, with direct supervision for listed exams. Only licensed practitioners may authorize exposure. The draft rule would require operation by a licensed health care provider.
A medical X-ray machine operator shall be licensed, certified or registered by the department as either: (A) A health care practitioner, licensed under Title 18 RCW; or (B) A diagnostic or therapeutic radiologic technologist certified in accordance with chapter 18.84 RCW; or (C) An X-ray technician registeredThis quote was matched word for word to the source page.
There is no state fluoroscopy permit and no required physician training hours were found. Operators must be adequately instructed and able to demonstrate competence. Technologists need the American Registry of Radiologic Technologists (ARRT) exam, and their scope includes fluoroscopic procedures. No continuing education requirement was found. The draft rule would require annual training that includes ALARA.
Individuals operating the X-ray equipment shall be adequately instructed in safe operating procedures and shall be able to demonstrate competence, upon request from the department, in the correct use of the equipment.This quote was matched word for word to the source page.
Rules, bills and guidance the research found from 2025 and 2026, with the ones that touch fluoroscopy teams first.
Effective August 24, 2025
Amended chapter 246-926 for MRI technologists.
Draft stage. CR-101 filed January 24, 2024 and draft rules posted (file dated 2025-12). No CR-102 seen.
Would replace the all-persons badge rule with dosimetry for operators and patient-care staff using Class 2-4 systems. Would require a 0.25 mm apron and thyroid shield or a whole-body barrier. Would add a radiation safety program, dose benchmarks and annual staff training.
Enacted; effective June 11, 2026
Covers supervision of radiologic technologists, including IV contrast. Clarifies that licensed practitioners, including ARNPs, may supervise. Seen only in search snippets.
Listed as active rulemaking; content and status unknown
Page could not be opened.
Questions the research could not settle. If you know the answer, tell us.
ORSIF compiled this page from the sources linked on it and did its best. It is not comprehensive and it is not always accurate. Rules change, a rule may have been missed or misread, and the sources themselves can be out of date. Treat this page as a starting point.
Found something wrong or missing? Tell ORSIF.
Found something out of date or wrong? Tell ORSIF. Corrections are checked against the rule text and the page is updated.