Is Texas an NRC Agreement State?
Yes. Texas signed its agreement on January 10, 1963, effective March 1, 1963; the NRC calls Texas the fifth Agreement State.
What Texas's rules say about ALARA (as low as reasonably achievable), dose limits in millisieverts (mSv), dosimeters, aprons and training for the people who work in fluoroscopy labs.
Please double-check this information. This is an ORSIF research summary, researched November 3, 2026. It is not comprehensive and not always accurate: rules change, and answers may be incomplete, out of date or wrong. It is education, not legal advice. Not yet reviewed by a regulatory expert. Confirm each requirement at the source linked beside the answer, with the state program and with your facility's radiation safety officer. How this was made
ORSIF's research identified the Texas Department of State Health Services (DSHS), Radiation Control Program as the agency that regulates X-ray and fluoroscopy equipment in Texas. Texas is a U.S. Nuclear Regulatory Commission (NRC) Agreement State: it has signed an agreement with the NRC to regulate certain radioactive materials itself.
Texas (DSHS Radiation Control Program, Agreement State since 1963) requires ALARA for X-ray registrants in a machine-only rule (25 TAC §289.231), separate from the materials rule (§289.202), plus an operator-position ALARA line in §289.227. Dose limits match federal: 50 mSv whole body, 150 mSv lens, 500 mSv skin/extremity, 5 mSv embryo/fetus. Fluoroscopy requires at least 0.25 mm Pb-equivalent built-in shielding; 0.35 mm aprons are required only when sterile fields or special procedures prevent barriers. Aprons are inspected annually. Engineered apron alternatives are not addressed. Operation must be by or under a licensed practitioner. The 8-hour fluoroscopically guided interventional (FGI) training rule is not enforced.
Every answer names the rule it comes from. Open "Rule text and source" to read the citation, the source page and, where it could be matched, the exact wording.
Which rules apply, and whether ALARA is among them.
Yes. Texas signed its agreement on January 10, 1963, effective March 1, 1963; the NRC calls Texas the fifth Agreement State.
25 TAC §289.231 (machine-only standards for protection, last amended effective Dec 29, 2011), §289.227 (healing arts X-ray and fluoroscopy, effective May 1, 2013), and §289.226 (registration). Radioactive materials fall under the separate §289.202.
this section applies to persons who receive, possess, use, or transfer radiation machinesThis quote was matched word for word to the source page.
Yes. Machine registrants must use procedures and engineering controls to keep occupational and public doses ALARA, and the operator's position during an exposure must keep the operator's dose ALARA.
Where ALARA lives in Texas: In X-ray-specific rules. ALARA appears in §289.231(l), a rule limited to radiation machines, and in §289.227(i)(10), the operator-position requirement. Radioactive materials have the separate §289.202, so an NRC-driven change there would not automatically change §289.231. §289.202 itself was not read. (25 TAC §289.231(b)(2); §289.231(l); §289.227(i)(10))
The registrant shall use, to the extent practical, procedures and engineering controls based upon sound radiation protection principlesThis quote was matched word for word to the source page.
The annual limits for workers, written in millisieverts (mSv). Ten mSv equal one rem.
5 rem (50 mSv) TEDE per year; minors 10% of adult limits.
An annual limit shall be the TEDE being equal to 5 rems (0.05 Sv).This quote was matched word for word to the source page.
15 rem (150 mSv) lens dose equivalent (LDE) per year; Texas has not adopted the International Commission on Radiological Protection (ICRP) 20 mSv limit.
an LDE of 15 rems (0.15 Sv)This quote was matched word for word to the source page.
50 rem (500 mSv) shallow dose equivalent (SDE) per year to the skin of the whole body or any extremity.
0.5 rem (5 mSv) to the embryo/fetus of a declared pregnant worker over the whole pregnancy. Large swings above a uniform monthly rate are to be avoided, citing National Council on Radiation Protection and Measurements (NCRP) Report 91's 0.5 mSv/month guidance.
When a worker must wear a dosimeter, and where.
Dosimeters are required for adults likely to exceed 10% of a limit per year; minors likely to exceed 1 mSv deep dose equivalent (DDE), 1.5 mSv LDE or 5 mSv SDE; declared pregnant workers likely to exceed 1 mSv DDE over the pregnancy; and anyone entering a high or very high radiation area. Operators of only minimal-threat machines are exempt.
adults likely to receive, in 1 year from sources external to the body, a dose in excess of 10% of the limitsThis quote was matched word for word to the source page.
The badge is typically worn at the collar outside the apron and the fetal badge at the waist under the apron. Effective dose equivalent (EDE) for fluoroscopy with an apron: one collar badge counts as the reported reading, or reading × 0.3 if it exceeds 25% of the limit; with two badges, 1.5 × waist badge plus 0.04 × collar badge. The rule does not name NCRP 122 as the source.
When a protective apron is worn, the location of the individual monitoring device is typically at the neck (collar).This quote was matched word for word to the source page.
Protective apparel, how it is checked, and whether other systems are addressed.
The fluoroscopy system must shield the body (except head, neck and extremities) with at least 0.25 mm lead-equivalent material. Where sterile fields or special procedures prohibit normal barriers, everyone in the room except the patient must wear 0.35 mm lead-equivalent aprons. Protective devices generally must be at least 0.25 mm lead-equivalent. No thyroid shield or eyewear requirement was found.
All persons, except the patient, in the room where fluoroscopy is performed shall wear protective aprons that provide a shielding equivalent of 0.35 mm of lead.This quote was matched word for word to the source page.
Yes. Aprons, gloves and shields must be checked annually by sight, touch or X-ray imaging. Defective items must be replaced or removed from service, and each check must be recorded.
Protective devices, including aprons, gloves, and shields shall be checked annually for defects such as holes, cracks, and tears.This quote was matched word for word to the source page.
Not specifically addressed. The required built-in 0.25 mm shielding may be met by drapes, curtains or viewing shields, and aprons are mandatory only when sterile fields or special procedures prevent such barriers. The rules do not say whether an engineered system would suffice without aprons.
The material may be, but is not limited to, drapes, self-supporting curtains, or viewing shields, in addition to any lead equivalency provided by a protective apron.This quote was matched word for word to the source page.
Who may use fluoroscopy equipment and what training the rules ask for.
Use must be by or under supervision of a Texas-licensed physician, chiropractor or podiatrist, and operators must meet Occupations Code ch. 601 credentialing. FGI procedures are limited to radiologists, radiation oncologists, physicians and their ch. 601 delegates. Technologist, PA and nurse scope under the new TMB Chapter 186 was not verified.
All usage of such machines under this section shall be made by or under the supervision of a practitioner of the healing arts.This quote was matched word for word to the source page.
Non-radiologist physicians and their delegates must complete 8 hours of Category 1 continuing medical education (CME) in radiation safety plus 1 hour of hands-on training before FGI procedures, but DSHS has delayed enforcement indefinitely. Technologist certification goes through the TMB under ch. 601; details were not verified.
shall complete a minimum of 8 hours of Category 1 CMEU in radiation safety awareness training prior to performing FGI proceduresThis quote was matched word for word to the source page.
Rules, bills and guidance the research found from 2025 and 2026, with the ones that touch fluoroscopy teams first.
Chapter 194 repealed; date not confirmed
Technologist rules moved from 22 TAC ch. 194 to ch. 186.
Proposed in the Texas Register (Sep 18, 2026)
Would define "remote operation."
Open for comment until November 23, 2026
The only rule listed on the DSHS proposed-rules page. No changes to §289.227 or §289.231 were found.
Under review
DSHS is under Sunset review.
Questions the research could not settle. If you know the answer, tell us.
Copies saved earlier. Rules change, so check the current text at the source.
ORSIF compiled this page from the sources linked on it and did its best. It is not comprehensive and it is not always accurate. Rules change, a rule may have been missed or misread, and the sources themselves can be out of date. Treat this page as a starting point.
Found something wrong or missing? Tell ORSIF.
Found something out of date or wrong? Tell ORSIF. Corrections are checked against the rule text and the page is updated.