Is Nebraska an NRC Agreement State?
Yes. Nebraska is an NRC Agreement State.
Rule text and source
- Rule
- NRC list of Agreement States, updated October 29, 2026
- Source
- nrc.gov
What Nebraska's rules say about ALARA (as low as reasonably achievable), dose limits in millisieverts (mSv), dosimeters, aprons and training for the people who work in fluoroscopy labs.
Please double-check this information. This is an ORSIF research summary, researched November 3, 2026. It is not comprehensive and not always accurate: rules change, and answers may be incomplete, out of date or wrong. It is education, not legal advice. Not yet reviewed by a regulatory expert. Confirm each requirement at the source linked beside the answer, with the state program and with your facility's radiation safety officer. How this was made
ORSIF's research identified the Nebraska Department of Health and Human Services (DHHS), Division of Public Health, Office of Radiological Health as the agency that regulates X-ray and fluoroscopy equipment in Nebraska. Nebraska is a U.S. Nuclear Regulatory Commission (NRC) Agreement State: it has signed an agreement with the NRC to regulate certain radioactive materials itself.
Nebraska requires X-ray registrants, including fluoroscopy facilities, to keep doses ALARA under 180 NAC 4, a chapter shared with radioactive-materials licensees; Chapter 6 has only related "minimize exposure" language. Dose limits follow the federal values, including 150 mSv for the lens of the eye. The rules set badge placement and effective-dose formulas for staff wearing aprons, and require aprons or whole body protective barriers of at least 0.25 mm lead equivalent. No apron-inspection rule was found, and engineered protection systems are not addressed by name. Fluoroscopy must be directed by a licensed practitioner; medical radiographers may assist but limited radiographers may not. LB 912 (2026) lets nurse practitioners perform fluoroscopy after approved training.
Every answer names the rule it comes from. Open "Rule text and source" to read the citation, the source page and, where it could be matched, the exact wording.
Which rules apply, and whether ALARA is among them.
Yes. Nebraska is an NRC Agreement State.
Title 180 NAC Chapter 6, "Diagnostic X-Rays in the Healing Arts" (amended effective 11/4/2020; fluoroscopy at § 6-005), plus 180 NAC 4, "Standards for Protection Against Radiation" (amended 6/7/2021). Chapters 1, 2, 4, 5, 6, 8, 10, 15, 16, 18 and 20 apply to X-ray registrants. Chapter 6 was read on Cornell LII because the official site did not load, so currency is uncertain.
X-ray Registrants: 1, 2, 4, 5, 6, 8, 10, 15, 16, 18, & 20This quote was matched word for word to the source page.
Yes. Licensees and registrants, including X-ray/fluoroscopy registrants, must keep occupational and public doses ALARA. A radiation protection program and an annual program review are also required.
Where ALARA lives in Nebraska: Only in a rule shared with radioactive materials. ALARA appears in 180 NAC 4, which covers both radioactive-materials licensees and X-ray registrants. Chapter 6 has X-ray-specific "minimize personnel exposure" language (§ 6-003.13) but does not use the ALARA term in the sections read; §§ 6-001 and 6-002 were not read. (180 NAC 4-001.02 and 4-004.02; 180 NAC 6-003.13)
The licensee or registrant must use, to the extent practical, procedures and engineering controls based upon sound radiation protection principles to achieve occupational doses and public doses that are as low as reasonably achievable (ALARA).This quote was matched word for word to the source page.
The annual limits for workers, written in millisieverts (mSv). Ten mSv equal one rem.
50 mSv (5 rem) total effective dose equivalent per year.
(i) The total effective dose equivalent being equal to 0.05 Sv (5 rem)This quote was matched word for word to the source page.
150 mSv (15 rem) per year. Nebraska has not adopted a lower limit such as the International Commission on Radiological Protection (ICRP)'s 20 mSv.
A lens dose equivalent of 0.15 Sv (15 rem)This quote was matched word for word to the source page.
500 mSv (50 rem) per year to the skin of the whole body or any extremity.
5 mSv (0.5 rem) to the embryo/fetus of a declared pregnant woman over the whole pregnancy.
does not exceed 5 mSv (0.5 rem)This quote was matched word for word to the source page.
When a worker must wear a dosimeter, and where.
Dosimeters are required for adults likely to exceed 10% of a limit (5 mSv whole body, 15 mSv lens, 50 mSv skin or extremity); minors above 1 mSv deep, 1.5 mSv lens or 5 mSv skin; declared pregnant women likely to exceed 1 mSv; and anyone entering high or very high radiation areas. "Individuals working with medical fluoroscopic equipment" are a separate category, which may require monitoring regardless of the 10% threshold; how the regulator applies this is unclear.
A single badge goes at the collar outside the apron. An optional second badge goes at the waist under the apron and is mandatory for declared pregnant women. The lens badge goes at the collar or nearer the eye. Effective dose is the deep dose from one collar badge; or that dose × 0.3 if the badge reads above 25% of the limit; or 1.5 × the waist reading + 0.04 × the collar reading with two badges. An NRC-approved method is also allowed.
the sum of the deep dose equivalent reported for the individual monitoring device located at the waist under the protective apron multiplied by 1.5 and the deep dose equivalent reported for the individual monitoring device located at the neck outside the protective apron multiplied by 0.04.This quote was matched word for word to the source page.
Protective apparel, how it is checked, and whether other systems are addressed.
Staff and others needed for the procedure must be protected from scatter by aprons or whole body protective barriers of at least 0.25 mm lead equivalent; anyone in the useful beam needs at least 0.5 mm. Registrants must keep enough leaded aprons and gloves for all unshielded personnel. No thyroid shield or eyewear requirement was found.
(B) The x-ray operator, other staff, ancillary personnel, and other persons required for the medical procedure must be protected from the direct scatter radiation by protective aprons or whole body protective barriers of not less than 0.25 millimeter lead equivalentThis quote was matched word for word to the source page.
not found
Engineered radiation protection systems are not specifically addressed. However, § 6-003.08(B) allows aprons or whole body protective barriers of at least 0.25 mm lead equivalent, so on its face a whole-body barrier can stand in for an apron; whether a given engineered system qualifies is undefined. No Nebraska bill or rule on this was found.
The radiation has passed through not less than 0.25 millimeter lead equivalent material including, but not limited to, drapes, bucky-slot cover panel, or self-supporting curtains. This requirement is in addition to any lead equivalency provided by the protective apron specified in 180 NAC 003.08.This quote was matched word for word to the source page.
Who may use fluoroscopy equipment and what training the rules ask for.
Fluoroscopy must be directed by a licensed practitioner, and only a licensed practitioner may perform interpretative procedures. Medical radiographers may use fluoroscopy but not perform interpretative procedures, and may work with CRNAs and (since about July 2026) nurse practitioners. Limited radiographers may not use fluoroscopy. CRNAs may use fluoroscopy with a licensed medical radiographer. NPs may perform fluoroscopy after approved training under LB 912. Physician assistants: not found.
Medical radiographers must complete a board-approved program and exam; American Registry of Radiologic Technologists (ARRT) registration counts as proof. All operators must be competent in the unit's standard operating procedures and know the written safety procedures. CRNA training is set by 180 NAC 23 (text not retrieved). NPs need jointly approved training; a proposed 180 NAC 25 (4 hours of classroom training, 5 supervised procedures, 1 hour of continuing education (CE) per renewal) has not been shown to be adopted. No physician fluoroscopy training requirement was found.
(3) Presentation of proof of registration in radiography with the American Registry of Radiologic Technologists is proof of meeting the requirements of subdivisions (2)(a) and (c) of this section.This quote was matched word for word to the source page.
Rules, bills and guidance the research found from 2025 and 2026, with the ones that touch fluoroscopy teams first.
Enacted; approved by the Governor April 14, 2026
Amends § 38-1915 to let radiographers use fluoroscopy with nurse practitioners, and § 38-2315(5) to allow NP fluoroscopy after approved training. Incorporated LB 936 via AM2578. Operative three calendar months after the April 17, 2026 adjournment (about July 17, 2026, by this research's calculation).
Proposed in the 2025 credentialing review; rulemaking status not found (Sep 5, 2025)
Would require at least 4 hours of post-graduate classroom training, at least 5 supervised procedures, and 1 hour of CE per renewal, with the UNMC course or an equivalent as the approved program.
Indefinitely postponed after being folded into LB 912 (Apr 17, 2026)
Its provisions were incorporated into LB 912.
Questions the research could not settle. If you know the answer, tell us.
ORSIF compiled this page from the sources linked on it and did its best. It is not comprehensive and it is not always accurate. Rules change, a rule may have been missed or misread, and the sources themselves can be out of date. Treat this page as a starting point.
Found something wrong or missing? Tell ORSIF.
Found something out of date or wrong? Tell ORSIF. Corrections are checked against the rule text and the page is updated.