Is Illinois an NRC Agreement State?
Yes. Illinois is on the NRC's list of Agreement States, updated October 29, 2026.
What Illinois's rules say about ALARA (as low as reasonably achievable), dose limits in millisieverts (mSv), dosimeters, aprons and training for the people who work in fluoroscopy labs.
Please double-check this information. This is an ORSIF research summary, researched November 3, 2026. It is not comprehensive and not always accurate: rules change, and answers may be incomplete, out of date or wrong. It is education, not legal advice. Not yet reviewed by a regulatory expert. Confirm each requirement at the source linked beside the answer, with the state program and with your facility's radiation safety officer. How this was made
ORSIF's research identified the Illinois Emergency Management Agency and Office of Homeland Security (IEMA-OHS), Nuclear & Radiation Safety program as the agency that regulates X-ray and fluoroscopy equipment in Illinois. Illinois is a U.S. Nuclear Regulatory Commission (NRC) Agreement State: it has signed an agreement with the NRC to regulate certain radioactive materials itself.
Illinois's ALARA requirement is in its general radiation protection rule, 32 Ill. Adm. Code 340.110(b), which applies to both licensees and X-ray registrants. The X-ray rule (Part 360) asks for procedures to minimize patient and occupational doses without ALARA wording. Occupational limits are 50 mSv per year whole body and 150 mSv per year to the lens of the eye, with no lower eye limit. Fluoroscopy staff must be protected by aprons of at least 0.25 mm lead equivalent, by barriers or by distance, and everyone except the patient in a cardiac cath lab must wear an apron. A proposed ERPS rule published March 13, 2026 was paused on October 22, 2026. Only licensed physicians, dentists and podiatrists may run fluoroscopy on their own, with limited supervised exceptions for accredited radiographers, radiation therapists and radiologist assistants.
Every answer names the rule it comes from. Open "Rule text and source" to read the citation, the source page and, where it could be matched, the exact wording.
Which rules apply, and whether ALARA is among them.
Yes. Illinois is on the NRC's list of Agreement States, updated October 29, 2026.
The X-ray and fluoroscopy rule is 32 Ill. Adm. Code 360, "Use of X-Rays in the Healing Arts Including Medical, Dental, Podiatry, and Veterinary Medicine." Fluoroscopy is in Section 360.50. Part 360 was last amended effective May 29, 2014 (38 Ill. Reg. 12031), and Section 360.50 effective February 29, 2008 (32 Ill. Reg. 3693). Part 360 applies in addition to Parts 310, 320, 340, 400 and 410. General standards are in Part 340, and operator accreditation is in Part 401.
Yes. 340.110(b) applies to each licensee or registrant, and X-ray machine users are registrants. The annual program review in 340.110(c) applies only to licensees; registrants must review their program at least once per inspection cycle (340.110(e)).
Where ALARA lives in Illinois: In a shared rule and in X-ray-specific language. The explicit ALARA requirement is only in the shared rule, Part 340, which covers both licensees and registrants. The X-ray rule, Part 360 (Section 360.30), requires "procedures to minimize patient and occupational doses" but does not use ALARA wording. An NRC-driven change to Part 340 would apply to X-ray registrants unless Illinois limits it to licensees. (32 Ill. Adm. Code 340.110(b); 360.30)
The licensee or registrant shall use, to the extent practicable, procedures and engineering controls based upon sound radiation protection principles to achieve occupational doses and public doses that are as low as is reasonably achievable (ALARA).This quote was matched word for word to the source page.
The annual limits for workers, written in millisieverts (mSv). Ten mSv equal one rem.
0.05 Sv (5 rem), or 50 mSv per year, TEDE.
0.15 Sv (15 rem), or 150 mSv per year. No lower lens limit has been adopted.
A) A lens dose equivalent of 0.15 Sv (15 rem); and B) A shallow dose equivalent of 0.5 SvThis quote was matched word for word to the source page.
0.5 Sv (50 rem), or 500 mSv per year, for the skin or any extremity.
A) A lens dose equivalent of 0.15 Sv (15 rem); and B) A shallow dose equivalent of 0.5 SvThis quote was matched word for word to the source page.
not found. The only related figure found is the monitoring trigger for declared pregnant women: a deep dose above 1 mSv (0.1 rem) during the pregnancy.
When a worker must wear a dosimeter, and where.
Individual dosimeters must be provided and used for adults likely to receive more than 10% of the 340.210(a) limits in a year, minors likely to receive more than 10% of their limits, declared pregnant women likely to receive a deep dose above 1 mSv (0.1 rem) during the pregnancy, and anyone entering a high or very high radiation area. Section 360.30 applies these monitoring rules to everyone associated with X-ray operation.
Adults likely to receive, in 1 year from sources external to the body, a dose in excess of 10 percent of the limits in Section 340.210(a);This quote was matched word for word to the source page.
not found. No badge location, two-badge method or effective-dose method was found. 340.210(d) allows doses to be estimated from surveys if the dosimeter was not in the region of highest exposure.
may be assessed from surveys or other radiation measurements for the purpose of demonstrating compliance with the occupational dose limits, if the individual monitoring device was not in the region of highest potential exposureThis quote was matched word for word to the source page.
Protective apparel, how it is checked, and whether other systems are addressed.
In general fluoroscopy, the operator, assistants and observers must be protected by aprons of at least 0.25 mm lead equivalent, by whole-body barriers, or by sufficient distance. A shield of at least 0.25 mm lead equivalent must be provided and used but does not replace the apron. In stationary cardiac cath rooms, aprons are mandatory for everyone except the patient, and any viewing panel must be at least 0.5 mm lead equivalent. No thyroid shield or eyewear requirement was found.
Protective aprons of not less than 0.25 millimeter of lead equivalent shall be worn in the fluoroscopy room by all individuals (except the patient).This quote was matched word for word to the source page.
not found. Section 360.30 requires written procedures on the use of personnel and patient protective devices, but no inspection interval or method was found.
Use of personnel and patient protective devices;This quote was matched word for word to the source page.
Current rules allow whole-body barriers or distance instead of aprons in general fluoroscopy, but shields do not replace aprons and aprons are required for everyone in stationary cardiac cath rooms. A proposed rule (50 Ill. Reg. 3961, published March 13, 2026) would authorize Enhanced Radiation Protection Systems as an alternative to lead aprons. It was paused on October 22, 2026.
This shielding shall not be a substitute for the wearing of a protective apron (0.25 millimeter lead equivalent) for protection against scattered radiation.This quote was matched word for word to the source page.
Who may use fluoroscopy equipment and what training the rules ask for.
Only those licensed under the Medical Practice Act, Dental Practice Act or Podiatric Medical Practice Act may operate fluoroscopy on people, with four exceptions: accredited medical radiographers for static functions needing no diagnostic interpretation, under supervision; accredited radiographers under the direct supervision of a licensed practitioner who is physically present and participating; accredited radiographers or radiation therapists for therapy simulation, under supervision; and accredited radiologist assistants under the supervision of an ABR- or AOBR-certified practitioner. Physician assistants and nurse practitioners are not listed.
No person shall intentionally administer radiation to a human being with a fluoroscopic radiation machine unless such person is licensed to practice a treatment of human ailments under the Medical Practice Act of 1987This quote was matched word for word to the source page.
Non-physician operators must hold IEMA-OHS accreditation under Part 401 as a medical radiographer, radiation therapist or radiologist assistant, which includes examination and renewal requirements. The hospital rule requires accredited staff to take continuing education. All operators must be instructed in, and show competence with, the registrant's operating and safety procedures. No fluoroscopy-specific training requirement for physicians was found.
Individuals who operate radiation machines shall be instructed in and able to demonstrate competence with the registrant's operating and safety procedures.This quote was matched word for word to the source page.
Rules, bills and guidance the research found from 2025 and 2026, with the ones that touch fluoroscopy teams first.
Paused on October 22, 2026, at second notice, to incorporate forthcoming Conference of Radiation Control Program Directors (CRCPD) guidance (Mar 13, 2026)
Would authorize Enhanced Radiation Protection Systems during fluoroscopically guided procedures as an alternative to lead aprons (IEMA's page describes the scope as cardiac catheterization). Published at 50 Ill. Reg. 3961. The American Society of Echocardiography filed supporting comments on April 8, 2026.
Signed August 15, 2025; effective January 1, 2026
Deals with nuclear fuel shipments and stray radiation sources, not fluoroscopy.
Status not determined
House resolution urging IEMA-OHS to amend Part 360 to create a pathway for ERPS.
Act expires January 1, 2027; whether an extension passed is not confirmed
The GOMB study (May 8, 2026) reports that IEMA-OHS made no recommendations to change the Act and that rulemakings for Part 360 (fluoroscopy) and Part 370 (mammography) are under way.
Questions the research could not settle. If you know the answer, tell us.
Copies saved earlier. Rules change, so check the current text at the source.
ORSIF compiled this page from the sources linked on it and did its best. It is not comprehensive and it is not always accurate. Rules change, a rule may have been missed or misread, and the sources themselves can be out of date. Treat this page as a starting point.
Found something wrong or missing? Tell ORSIF.
Found something out of date or wrong? Tell ORSIF. Corrections are checked against the rule text and the page is updated.