The Evidence
Resources
Clinician AssessmentGet Your Risk Score FAQs Admin ToolkitMembers Economic Impact Research ArticlesMembers SIRP 2025 WebinarMembers Videos
Guidelines
What is ALARA+? US Guidelines International Guidelines News Is Not Here About Contact Donate
Join Free

Please double-check this information. This is an ORSIF research summary, researched November 3, 2026. It is not comprehensive and not always accurate: rules change, and answers may be incomplete, out of date or wrong. It is education, not legal advice. Not yet reviewed by a regulatory expert. Confirm each requirement at the source linked beside the answer, with the state program and with your facility's radiation safety officer. How this was made

In brief

ORSIF's research identified the Idaho Department of Health and Welfare (DHW), Idaho Radiation Control Program, Bureau of Laboratories, Division of Public Health as the agency that regulates X-ray and fluoroscopy equipment in Idaho. Idaho is not a U.S. Nuclear Regulatory Commission (NRC) Agreement State, so the NRC regulates radioactive materials there directly. The state still regulates X-ray machines. Its 1968 agreement ended in 1991.

Idaho's rewritten X-ray rule, IDAPA 16.02.27 (effective 1 July 2026), removed all incorporation by reference, including the Conference of Radiation Control Program Directors (CRCPD) model dose limits and fluoroscopy rules. It requires exposure "as low as is practical" but has no numeric dose limits, no dosimetry threshold, and no rules on aprons, apron inspection, or apron alternatives. Anyone trained in 11 radiation-safety topics may operate X-ray equipment, including fluoroscopy, and Idaho does not license technologists. Idaho is not an NRC Agreement State. Federal Occupational Safety and Health Administration (OSHA) 29 CFR 1910.1096 may cover private-sector workers.

The rules, question by question

Every answer names the rule it comes from. Open "Rule text and source" to read the citation, the source page and, where it could be matched, the exact wording.

Where the rules live

Which rules apply, and whether ALARA is among them.

Is Idaho an NRC Agreement State?

No

No. Idaho's 1968 agreement ended in 1991; the NRC (Region IV) licenses radioactive materials in Idaho.

Rule text and source
Rule
NRC list of Agreement States, updated October 29, 2026; DHW X-ray Licensure page.
Source
nrc.gov
healthandwelfare.idaho.gov
What it says
Idaho is a non-agreement state, so all RAM licenses and requirements go thought the Nuclear Regulatory Commission (NRC).
This quote was matched word for word to the source page.

Why this matters, in ORSIF's FAQs

Which rules cover X-ray and fluoroscopy equipment in Idaho?

Yes

IDAPA 16.02.27, "Idaho Radiation Control Rules," sections 000-010, effective 7-1-26, is an X-ray-only rule. The 2026 rewrite (Docket 16-0227-2501) removed the adopted CRCPD model Parts D and F. The official PDF's cover page still refers to incorporation under Section 004, but the rule body governs. Statute: Idaho Code §§ 56-1041 to 56-1053.

Rule text and source
Rule
IDAPA 16.02.27.001 (Scope).
Source
adminrules.idaho.gov
What it says
To define licensure, education, quality assurance, and safety requirements for X-ray machines.
This quote was matched word for word to the source page.

Why this matters, in ORSIF's FAQs

Does Idaho require X-ray users to keep doses as low as reasonably achievable (ALARA)?

Yes

Yes, in different words. Licensed facilities must keep radiation exposure "as low as is practical." The phrase is undefined, and the rule does not say whether it covers worker dose, patient dose, or both.

Where ALARA lives in Idaho: In X-ray-specific rules. ALARA-type language appears only in the X-ray-only rule IDAPA 16.02.27. Idaho has no state radioactive-materials program or shared rule, is not an Agreement State, and removed all incorporation by reference, so an NRC change would not reach it directly. (IDAPA 16.02.27.009.01.b; Senate Health & Welfare Committee minutes, 19 January 2026.)

Rule text and source
Rule
IDAPA 16.02.27.009.01.b.
Source
adminrules.idaho.gov
What it says
Licensed facilities must: … b. Keep radiation exposure as low as is practical;
This quote was matched word for word to the source page.

Why this matters, in ORSIF's FAQs

Dose limits

The annual limits for workers, written in millisieverts (mSv). Ten mSv equal one rem.

Dosimeters

When a worker must wear a dosimeter, and where.

When must a worker in Idaho wear a dosimeter?

Not found

No numeric threshold. Facilities must ensure personnel wear monitoring devices "if applicable," which the rule does not define. DHW offers an X-ray Dosimetry Waiver Request form; the waiver criteria were not found.

Rule text and source
Rule
IDAPA 16.02.27.009.01.g; 29 CFR 1910.1096(d)(2)(i).
Source
adminrules.idaho.gov
What it says
g. Ensure personnel wear monitoring devices, if applicable.
This quote was matched word for word to the source page.

Why this matters, in ORSIF's FAQs

Aprons and alternatives

Protective apparel, how it is checked, and whether other systems are addressed.

Must staff in Idaho fluoroscopy rooms wear protective aprons or other apparel?

Not found

not found

Rule text and source
Rule
IDAPA 16.02.27 (whole chapter); former 16.02.27.004.03.f (in the proposed-rule redline).
Source
adminrules.idaho.gov

Why this matters, in ORSIF's FAQs

Do the rules in Idaho address engineered protection systems used in place of aprons?

Not found

not found

Rule text and source
Rule
IDAPA 16.02.27 (whole chapter).
Source
adminrules.idaho.gov

About ALARA+

Who operates the equipment

Who may use fluoroscopy equipment and what training the rules ask for.

Who may operate fluoroscopy equipment in Idaho?

YesCheck the source

Any individual may operate X-ray equipment, including fluoroscopy, after completing facility training and proving competency in radiation safety. There is no profession or supervision restriction, and Idaho does not license radiologic technologists. One commercial source conflicts on licensure, but no supporting statute was found.

Rule text and source
Rule
IDAPA 16.02.27.009.02.
Source
adminrules.idaho.gov

Why this matters, in ORSIF's FAQs

What training or credentials does Idaho require to operate fluoroscopy equipment?

Yes

Facility-provided training in 11 listed radiation-safety topics, with records kept for at least two license renewal cycles. There is no American Registry of Radiologic Technologists (ARRT) requirement, fluoroscopy permit, minimum hours, or continuing education. DHW posts a free training course.

Rule text and source
Rule
IDAPA 16.02.27.009.02.a-k.
Source
adminrules.idaho.gov
What it says
X-ray operator training must include the following topics:
This quote was matched word for word to the source page.

Why this matters, in ORSIF's FAQs

Changes on the way, and recent ones

Rules, bills and guidance the research found from 2025 and 2026, with the ones that touch fluoroscopy teams first.

The research found nothing in this list that changes the rules for fluoroscopy teams.

1 other item the research logged (radiation therapy, industrial machines, fees and other subjects)
  • Adopted ruleZero-Based Regulation rewrite of IDAPA 16.02.27, Docket 16-0227-2501

    In effect 1 July 2026; approved by SCR 128 (Jul 1, 2026)

    Negotiated rulemaking notice 2 April 2025; proposed rule 4 June 2025; pending rule 6 August 2025, adopted with no changes; approved by the Senate Health & Welfare Committee 19 January 2026 and by SCR 128. Removed all incorporation by reference, including CRCPD Parts D and F.

    Source: adminrules.idaho.gov

Also worth knowing

  • Idaho is not an OSHA State Plan; federal OSHA (29 CFR 1910.1096) may cover most private-sector workers, but public-sector workers may not be covered.
  • Section 009.01.a still requires posting "notice standards for protection against radiation" although Idaho no longer has its own standards to post.
  • Federal facilities are exempt from Idaho X-ray licensing (16.02.27.003.01).
  • A shielding plan by a qualified expert must be submitted 30 days before patient imaging (005).
  • DHW may revoke a license if a device is used in a way that "endangers patients, facility staff, or the public" (010).
  • The official rule PDF's cover page is stale and still refers to incorporation under Section 004.

What ORSIF could not confirm

Questions the research could not settle. If you know the answer, tell us.

  • How does DHW decide when monitoring is "applicable," what are its dosimetry waiver criteria, and do inspectors use the old model limits as guidance?
  • Does federal OSHA enforce 29 CFR 1910.1096 against X-ray and fluoroscopy users in Idaho, and what covers public-sector workers?
  • What exactly did the removed model Part D and Part F text say?
  • Do Board of Medicine or Board of Nursing rules address fluoroscopy by physicians, PAs or NPs?
  • Will there be any 2027 bill or DHW docket on technologist licensure, apron alternatives, or restoring dose standards?

Double-check before you rely on this page

ORSIF compiled this page from the sources linked on it and did its best. It is not comprehensive and it is not always accurate. Rules change, a rule may have been missed or misread, and the sources themselves can be out of date. Treat this page as a starting point.

Where to check

What may be missing here

  • 9 of 14 answers on this page are "Not found" or "Unclear". That means ORSIF did not find the answer in the rules it reviewed, not that no rule exists.
  • 1 answers carry a flag or a lower confidence ("Check the source" or "Less certain").
  • Researched November 3, 2026. Rules may have changed since.
  • Only the state's rules for X-ray and fluoroscopy equipment were reviewed.

Found something wrong or missing? Tell ORSIF.

Sources and terms

Terms used on this page
ALARA
As low as reasonably achievable: keep radiation doses as low as is reasonable, below the legal limits.
Agreement State
A state that has signed an agreement with the U.S. Nuclear Regulatory Commission to regulate certain radioactive materials itself.
mSv
Millisievert, a unit of radiation dose. Ten mSv equal one rem, the older unit some rules still use.
Dosimeter
A badge or device worn to measure a worker's radiation dose.
Lead equivalent
The thickness of lead (mm Pb) that would give the same protection as the material described.
NRC
U.S. Nuclear Regulatory Commission
ARRT
American Registry of Radiologic Technologists
OSHA
Occupational Safety and Health Administration
CRCPD
Conference of Radiation Control Program Directors
All 11 sources the research read

Found something out of date or wrong? Tell ORSIF. Corrections are checked against the rule text and the page is updated.