Is Minnesota an NRC Agreement State?
Yes. Minnesota is an NRC Agreement State.
Rule text and source
- Rule
- NRC list of Agreement States, updated October 29, 2026
- Source
- nrc.gov
What Minnesota's rules say about ALARA (as low as reasonably achievable), dose limits in millisieverts (mSv), dosimeters, aprons and training for the people who work in fluoroscopy labs.
Please double-check this information. This is an ORSIF research summary, researched November 3, 2026. It is not comprehensive and not always accurate: rules change, and answers may be incomplete, out of date or wrong. It is education, not legal advice. Not yet reviewed by a regulatory expert. Confirm each requirement at the source linked beside the answer, with the state program and with your facility's radiation safety officer. How this was made
ORSIF's research identified the Minnesota Department of Health, Radiation Control, X-ray Unit (Environmental Health) as the agency that regulates X-ray and fluoroscopy equipment in Minnesota. Minnesota is a U.S. Nuclear Regulatory Commission (NRC) Agreement State: it has signed an agreement with the NRC to regulate certain radioactive materials itself.
Minnesota regulates X-ray and fluoroscopy under Minnesota Rules chapter 4732, separate from radioactive materials (chapter 4731), with its own ALARA requirement (4732.0530). An NRC-driven change to 4731 would therefore not automatically change it. Occupational limits are 50 mSv whole body, 150 mSv lens, and 500 mSv skin/extremity. Anyone in the room during fluoroscopy must wear a garment of at least 0.5 mm lead equivalent, and garments must be checked at least every 24 months. The rules do not address engineered shielding as an apron alternative. Fluoroscopy may be run by licensed practitioners, PAs, radiologist assistants, and exam passers (ARRT radiography). Limited-scope operators are barred, and cardiovascular technologists may not activate the beam. MDH restarted a chapter 4732 rewrite in July 2026, but no draft has been published.
Every answer names the rule it comes from. Open "Rule text and source" to read the citation, the source page and, where it could be matched, the exact wording.
Which rules apply, and whether ALARA is among them.
Yes. Minnesota is an NRC Agreement State.
Minnesota Rules chapter 4732, "Ionizing Radiation," covers radiation-producing equipment; radioactive materials are excluded and covered by chapter 4731. X-ray dose standards are in parts 4732.0400-4732.0440, safety parts in 4732.0500-4732.0590, and fluoroscopy rules in 4732.0825 and 4732.0830. Statutory authority is Minn. Stat. § 144.121. Most parts date from 2007 (32 SR 777); 4732.0110 shows October 13, 2021.
The scope of this chapter does not include those sources of ionizing radiation known as radioactive materials, which are covered under chapter 4731.This quote was matched word for word to the source page.
Yes. Registrants must use procedures and engineering controls to keep occupational and public doses ALARA. ALARA is defined in 4732.0110, subp. 11, and 4732.0550, subp. 1(C) applies ALARA to patient exposure.
Where ALARA lives in Minnesota: In X-ray-specific rules. The X-ray ALARA duty is in chapter 4732 (part 4732.0530), which excludes radioactive materials. Licensees have a separate radiation protection program requirement in 4731.2010. No shared part applies to both, so an NRC-driven change to chapter 4731 would not automatically change 4732.0530. The 4731 ALARA definition refers to "licensed or registered" activity, but chapter 4731 is limited to radioactive materials. (Minn. R. 4732.0530 (X-ray); Minn. R. 4731.2010 (radioactive materials))
The registrant must use, to the extent practical, procedures and engineering controls based upon sound radiation protection principles to achieve occupational doses and dose to the public that are as low as is reasonably achievable and do not exceed the dose limits in parts 4732.0410 to 4732.0430.This quote was matched word for word to the source page.
The annual limits for workers, written in millisieverts (mSv). Ten mSv equal one rem.
5 rem (50 mSv) total effective dose equivalent per year.
the total effective dose equivalent being equal to five rem (0.05 Sv)This quote was matched word for word to the source page.
15 rem (150 mSv) lens dose equivalent per year; no lower International Commission on Radiological Protection (ICRP) 20 mSv limit has been adopted.
a lens dose equivalent of 15 rem (0.15 Sv); andThis quote was matched word for word to the source page.
50 rem (500 mSv) shallow dose equivalent to the skin or any extremity per year.
a shallow dose equivalent of 50 rem (0.5 Sv) to the skin or to any extremity.This quote was matched word for word to the source page.
0.5 rem (5 mSv) to the embryo/fetus of a declared pregnant woman over the whole pregnancy, with a reasonable effort to stay at or below 0.05 rem (0.5 mSv) per month.
does not exceed 0.5 rem (5 mSv).This quote was matched word for word to the source page.
When a worker must wear a dosimeter, and where.
Dosimeters must be supplied and worn by: adults likely to exceed 10% of the 4732.0410 limits in a year; declared pregnant women likely to exceed 0.1 rem (1.0 mSv) over the pregnancy; anyone entering a high or very high radiation area; and minors likely to exceed 0.1 rem (1.0 mSv) in a year. Badges may not be shared, and workers get an annual written dose report.
adults likely to receive in one year, a dose in excess of ten percent of the limits in part 4732.0410;This quote was matched word for word to the source page.
With an apron, the badge is worn at the collar outside the apron. If more than one badge is worn, records must show each badge's location and whether it was over or under the apron. A declared pregnant worker wears an abdomen badge under the lead. Whole-body dose methods are: (1) single collar badge deep dose taken as whole-body dose; (2) single collar badge deep dose × 0.3; (3) two badges: 1.5 × waist badge under the apron + 0.04 × collar badge outside the apron. Other methods need commissioner approval. Items (1) and (2) conflict, which appears to be a drafting error. The rule does not name National Council on Radiation Protection and Measurements (NCRP) Report 122 or Webster.
when a protective apron is worn, the individual monitoring device must be worn at the collar outside of the protective apron;This quote was matched word for word to the source page.
Protective apparel, how it is checked, and whether other systems are addressed.
Required. Anyone in the room during fluoroscopy must wear a garment of at least 0.5 mm lead equivalence; this is repeated for over-table units and portable C-arms (4732.0825, subp. 8(C)-(D)). No body part may be in the useful beam unless covered by 0.5 mm lead equivalent. Thyroid and eye protection is required only if the worker's potential exposure would exceed the 4732.0410 limits. Personal protective garments include aprons, gloves and thyroid collars.
any individual who is in the room during a fluoroscopic procedure must wear a protective garment of not less than 0.5 millimeter lead equivalence; andThis quote was matched word for word to the source page.
Yes. Protective garments must be checked for integrity when first put into use and at least every 24 months, with records kept. The rule sets no method or pass/fail standard. MDH guidance says checks may be done with fluoroscopy and that MDH has no rule defining failure.
Personal protective garments must be monitored for integrity initially and at intervals not to exceed 24 months.This quote was matched word for word to the source page.
Not addressed. Chapter 4732 does not mention engineered shielding systems as replacements for garments, and the garment rule has no exception. Fixed shielding (bucky-slot cover, lead drapes or self-supporting shields) is required in addition to garments, not instead of them. A 2014 MDH notice on protective barriers and the variance part 4732.0308 were not read.
either lead drapes attached to the intensifying tower or self-supporting shields of not less than 0.5 millimeter lead equivalent material.This quote was matched word for word to the source page.
Who may use fluoroscopy equipment and what training the rules ask for.
These may operate: licensed practitioners of the healing arts, physician assistants, registered radiologist assistants or radiology practitioner assistants, and people who passed an exam under § 144.121, subd. 5 (e.g., American Registry of Radiologic Technologists (ARRT) radiography). Limited-scope operators may not use fluoroscopy. Cardiovascular technologists may assist under personal supervision but may not activate the beam. No general physician-supervision rule for technologists was found, and nurse practitioner status is unresolved.
Only those individuals who are licensed practitioners of the healing arts, physician assistants, registered radiologic assistants or radiology practitioner assistants, or individuals who have successfully passed an examination under Minnesota Statutes, section 144.121, subdivision 5, may apply radiation to an individual.This quote was matched word for word to the source page.
Non-practitioners must pass a national or state exam (effectively ARRT radiography for fluoroscopy). Anyone who activates a fluoroscope, except licensed practitioners, must be trained and documented in ten topics (items A-J). All operators get facility- and system-specific instruction at the start and when the quality assurance (QA) program or radiation output changes. No state fluoroscopy permit, minimum hours, continuing education, or physician fluoroscopy training was found.
Except licensed practitioners of the healing arts, any individual activating the fluoroscopic system must be trained in the aspects of fluoroscopic equipment use listed in items A to J.This quote was matched word for word to the source page.
Rules, bills and guidance the research found from 2025 and 2026, with the ones that touch fluoroscopy teams first.
enacted
Amended § 144.121 subd. 1a (fees) and subd. 9 (security-screening exemption). Appears unrelated to fluoroscopy staff; session-law text not read.
Request for Comments published; no draft available; comments accepted until further notice (Jul 27, 2026)
MDH restarted a full rewrite of chapter 4732 (begun 2016, paused 2020) with a Request for Comments in the State Register Vol. 51, No. 4. Topics: equipment technology, operator scope of practice, service providers, inspections. Page last updated 08/27/2026.
enacted (Jul 1, 2025)
Amended § 144.121; MDH lists statutory fee increases effective July 1, 2025.
Questions the research could not settle. If you know the answer, tell us.
Copies saved earlier. Rules change, so check the current text at the source.
ORSIF compiled this page from the sources linked on it and did its best. It is not comprehensive and it is not always accurate. Rules change, a rule may have been missed or misread, and the sources themselves can be out of date. Treat this page as a starting point.
Found something wrong or missing? Tell ORSIF.
Found something out of date or wrong? Tell ORSIF. Corrections are checked against the rule text and the page is updated.