Is Louisiana an NRC Agreement State?
Yes. Louisiana is not on the NRC's list of non-Agreement States. LDEQ sent the NRC its final compatibility rule RP071, published in the Louisiana Register on December 20, 2024.
What Louisiana's rules say about ALARA (as low as reasonably achievable), dose limits in millisieverts (mSv), dosimeters, aprons and training for the people who work in fluoroscopy labs.
Please double-check this information. This is an ORSIF research summary, researched November 3, 2026. It is not comprehensive and not always accurate: rules change, and answers may be incomplete, out of date or wrong. It is education, not legal advice. Not yet reviewed by a regulatory expert. Confirm each requirement at the source linked beside the answer, with the state program and with your facility's radiation safety officer. How this was made
ORSIF's research identified the Louisiana Department of Environmental Quality (LDEQ), Radiation Section as the agency that regulates X-ray and fluoroscopy equipment in Louisiana. Louisiana is a U.S. Nuclear Regulatory Commission (NRC) Agreement State: it has signed an agreement with the NRC to regulate certain radioactive materials itself.
LDEQ regulates X-ray and fluoroscopy machines under LAC 33:XV. The ALARA requirement for X-ray registrants appears only in the shared Chapter 4 (§406); the X-ray chapter (Chapter 6) has no ALARA wording of its own. Dose limits follow the federal model: 50 mSv per year whole body, 150 mSv per year to the lens of the eye (the lower 20 mSv lens limit has not been adopted), 500 mSv per year to skin and extremities, and 5 mSv to the embryo/fetus over a declared pregnancy. Staff must wear aprons of at least 0.25 mm lead equivalent or be behind whole-body protective barriers of the same rating, and aprons must be checked every 12-14 months. Thyroid shields, protective eyewear and engineered radiation protection systems are not mentioned. Fluoroscopy may be run by licensed practitioners (including NPs and PAs under the DEQ rule), medical residents, or American Registry of Radiologic Technologists (ARRT) fluoroscopy-certified operators under general supervision. Everyone who operates or supervises fluoroscopy needs at least 2 hours of training.
Every answer names the rule it comes from. Open "Rule text and source" to read the citation, the source page and, where it could be matched, the exact wording.
Which rules apply, and whether ALARA is among them.
Yes. Louisiana is not on the NRC's list of non-Agreement States. LDEQ sent the NRC its final compatibility rule RP071, published in the Louisiana Register on December 20, 2024.
LAC Title 33, Part XV (Radiation Protection). Chapter 6, "X-Rays in the Healing Arts" (§§601-699), covers X-ray and fluoroscopy, with fluoroscopy at §605. Chapter 4, "Standards for Protection Against Radiation", is the general rule. Chapter 6 adds to the rest of Part XV rather than replacing it. The text used is LDEQ's April 2026 compilation, not the official OSR LAC. The older 2017 PDF is out of date.
Yes. §406.B requires each licensee or registrant to use procedures and engineering controls to keep occupational and public doses ALARA. §406.C requires the radiation protection program to be reviewed at least every 12 months.
Where ALARA lives in Louisiana: Only in a rule shared with radioactive materials. The ALARA duty for X-ray users appears only in Chapter 4 (§406), which applies to both materials licensees and machine registrants. Chapter 6 has no ALARA wording, only related dose-minimization duties (§603.A.14, §603.A.18). Chapter 7's ALARA program (§705) does not apply to X-ray registrants. (LAC 33:XV.402.A, 406.B, 603.A.14, 603.A.18)
The licensee or registrant shall use, to the extent practicable, procedures and engineering controls based upon sound radiation protection principles to achieve occupational doses and public doses that are as low as is reasonably achievable (ALARA).This quote was matched word for word to the source page.
The annual limits for workers, written in millisieverts (mSv). Ten mSv equal one rem.
0.05 Sv (5 rem), or 50 mSv, TEDE per year. The limit applies to X-ray workers via §603.A.21.
the total effective dose equivalent being equal to 0.05 Sv (5 rem)This quote was matched word for word to the source page.
0.15 Sv (15 rem), or 150 mSv, per year. Louisiana has not adopted the International Commission on Radiological Protection (ICRP) 20 mSv lens limit. The limit was last amended at LR 40:1341 (July 2014).
a lens dose equivalent of 0.15 Sv (15 rem); andThis quote was matched word for word to the source page.
0.5 Sv (50 rem), or 500 mSv, per year shallow dose to the skin of the whole body or to any extremity.
a shallow dose equivalent of 0.5 Sv (50 rem) to the skin of the whole body or to the skin of any extremity.This quote was matched word for word to the source page.
5 mSv (0.5 rem) to the embryo/fetus of a declared pregnant woman over the whole pregnancy. Employers should avoid substantial variation above a uniform monthly exposure rate; a footnote cites National Council on Radiation Protection and Measurements (NCRP) 91's recommendation of no more than 0.5 mSv per month.
When a worker must wear a dosimeter, and where.
Adults likely to receive more than 10% of a §410 limit in a year from external sources must wear a dosimeter, and the same 10% test applies to minors and declared pregnant women against their own limits. Separately, individuals working with medical fluoroscopic equipment are listed as a group that must be given and use dosimeters, apparently without the 10% test. LDEQ's interpretation of that category is unconfirmed.
adults likely to receive, in one year from sources external to the body, a dose in excess of 10 percent of the limits specified in LAC 33:XV.410.A; … individuals working with medical fluoroscopic equipment, who will locate monitoring devices as follows:This quote was matched word for word to the source page.
When an apron is worn, at least one badge goes at the collar outside the apron. A second badge, if used, goes at the waist under the apron, and it is required for declared pregnant women. Effective dose is calculated as follows: with one neck badge, the deep dose counts in full; with one neck badge and a reported dose above 25% of the limit, the deep dose is multiplied by 0.3; with two badges, effective dose is 1.5 × waist + 0.04 × neck. Other department-approved methods are allowed. NCRP 122 and Webster are not named.
when a protective apron is worn, at least one such monitoring device shall be worn at the collar outside of the protective apron;This quote was matched word for word to the source page.
Protective apparel, how it is checked, and whether other systems are addressed.
Everyone in the fluoroscopy room except the patient must wear aprons of at least 0.25 mm lead equivalent where sterile fields or special procedures prevent using barriers or drapes. Stationary systems must have drapes, curtains or viewing shields. Staff may instead be protected by whole-body protective barriers of at least 0.25 mm lead equivalent (§603.A.7.b). Facilities must have enough aprons and gloves for all X-ray personnel not otherwise shielded. Thyroid shields and protective eyewear are not mentioned.
All persons, except the patient, in the room where fluoroscopy is performed shall wear protective aprons that provide a lead equivalent shielding of at least 0.25 mm.This quote was matched word for word to the source page.
Yes. All protective apparel and auxiliary shields must be evaluated for integrity every 12-14 months and labeled with their lead equivalence. The inspection method is not specified.
All protective apparel and auxiliary shields shall be evaluated at intervals of no less than 12 months, and no more than 14 months, for integrity and clearly labeled with their lead equivalence.This quote was matched word for word to the source page.
Engineered radiation protection systems are not addressed by name. "Whole body protective barriers" of at least 0.25 mm lead equivalent are allowed as an alternative to aprons, but the term is undefined.
the X-ray operator, other professional staff, and ancillary personnel shall be protected from the direct scatter radiation by protective aprons or whole body protective barriers of not less than 0.25 millimeter lead equivalent material;This quote was matched word for word to the source page.
Who may use fluoroscopy equipment and what training the rules ask for.
Under the DEQ rule: licensed practitioners (including NPs and PAs) or medical residents within their scope of practice; ARRT fluoroscopy-certified individuals under general supervision; and other RTs or RT students only under personal supervision. The statute's definition of licensed practitioner (2018 compilation) does not list PAs, so PA status is unresolved.
Licensed Practitioner - a person licensed or otherwise authorized by law to practice medicine, dentistry, chiropractic, osteopathy or podiatry, or a licensed nurse practitioner, or physician assistant.This quote was matched word for word to the source page.
Everyone who operates or supervises fluoroscopy needs at least 2 hours of training on 10 listed topics, with records kept 3 years. Operators who are not practitioners or residents need ARRT fluoroscopy certification. There is no state fluoroscopy permit or fluoroscopy-specific continuing education, and the LXMO limited permit excludes fluoroscopy.
All persons operating, or supervising the operation of, fluoroscopy systems shall have completed a minimum of two hours of training that includes but is not limited to the following:This quote was matched word for word to the source page.
Rules, bills and guidance the research found from 2025 and 2026, with the ones that touch fluoroscopy teams first.
Became law without Governor's signature 06/23/2026; effective 08/01/2026; LSRTBE implementing rules not checked (Aug 1, 2026)
Amends the Radiologic Technology practice act (R.S. 37:3200-3221). It creates limited purpose permits and the radiologist assistant license, and amends §3213 on who must hold a license or permit.
Final (Apr 20, 2026)
Includes the Part XV late-payment fee section §2510 (LR 52, April 2026).
Final (Dec 20, 2025)
Amends LAC 33:XV.328, 709 and 778. Radioactive materials only.
Final (Dec 20, 2024)
NRC compatibility rule published in the Louisiana Register.
Questions the research could not settle. If you know the answer, tell us.
ORSIF compiled this page from the sources linked on it and did its best. It is not comprehensive and it is not always accurate. Rules change, a rule may have been missed or misread, and the sources themselves can be out of date. Treat this page as a starting point.
Found something wrong or missing? Tell ORSIF.
Found something out of date or wrong? Tell ORSIF. Corrections are checked against the rule text and the page is updated.